FHI snur om luftsmitte

Folkehelseinstituttet snur, og anerkjenner nå luftsmitte i aerosolform som en viktig smittevei for Covid-19-viruset. Både professor i smittevern, Jörn Klein ved USN, og vi i Cuprio mener dette er på høy tid.

– Jeg roper høyt og tydelig: «Endelig!». Dette har tatt altfor lang tid, sier professor i smittevern og mikrobiologi Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge til Dagbladet.

Antagelig uttaler ikke prof. Klein seg her helt bokstavelig, for han vet nok at faren for luftsmitte er større dersom man bruker høy innestemme[1] – eventuell smitte spres da fra halsen med større kraft i større mengder. Men han har all grunn til å være glad for FHIs endring i fokus, fra dråpesmitte over til aerosolsmitte. Ikke først og fremst fordi han er blitt gitt rett, men fordi dette gjelder spørsmål av prekær viktighet: råd for smittevern må baseres på kunnskap, og aerosoler som smittevei er kjent; flere internasjonale institusjoner har anerkjent dette i lang tid.

I februar publiserte vi selv en artikkel som oppsummerer nyere forskningsartikler om luftsmitte. På det tidspunkt hadde smitteutbrudd i sangkor[2] og andre tilfeller som sterkt antydet luftsmitte vært kjent lenge. Jörn Klein har kjempet for bruk av maske helt siden starten av pandemien – også da FHI ikke anerkjente det som viktig.

Artikkelen inneholder et sitat fra overlege Bjørn G. Iversen ved FHI som nok enkelte kan finne underlig:

"- Dette har vært kjent kunnskap ei tid, men siden det foreløpig ikke har ført til endring i gjeldende rutiner og smitteverntiltak, har vi ikke endret teksten tidligere. Vi endrer teksten nå for å være på linje med hvordan andre formulerer informasjon om smittemåte."

Vi i Cuprio blir lett perplekse av den uttalelsen, som viser at organisasjonen med størst definisjonsmakt innen smittevern, ikke valgte å endre teksten på basis av sin kunnskap, men av andre hensyn. 

Likevel er det gledelig å se at teksten nå er i overenstemmelse med vitenskapen!

 

Kilder

‘The model indicates that a 6-decibel reduction in average vocalization intensity yields a reduction in aerosol transmission probability equivalent to doubling the room ventilation rate.’

[1] Barreda,Asadi, Cappa, Wexler, Bouvier, Ristenpart The Impact of Vocalization Loudness on COVID-19 Transmission in Indoor Spaces September 2020 (Preprint)

Del innlegget:

Flere blogginnlegg:

Nyhetsbrev

Få informasjon om produktoppdateringer og nye artikler.