Her i Cuprio-bloggen refererer vi ofte til smale fagblader for veldig spesifikke forskningsfelt – slike blader som skrives av dem som har den dypeste kunnskapen på sitt område. Dette er ikke et untak: artikkelen ‘Survey of Home-Use UV Disinfection Products‘ er skrevet av forskere ved Public Health England, og ved Office for Product Safety and Standards.
Dette er ikke en forbrukertest med produktanbefalinger, men en undersøkelse av de forskjellige formene for ultrafiolett desinfeksjon som er på markedet. Ingen spesifikke produkter er nevnt. Produktene ble inndelt i kategoriene ‘håndholdte’ (‘handheld wands’, 18 produkter); ‘enheter for områdeeksponering’ (‘area exposure units’, 17 produkter); ‘innkapslede’ (‘enclosures/bags’, 12 produkter), samt én håndholdt støvsuger. 24 av produktene er basert på LED-lys, mens de 24 andre har UVC-lysstoffrør som stråler 253,7 nanometer (vanligvis referert til som 254 nm).
Noe som er verdt å merke seg, er hvordan flere av produktene brukte ordet ‘sterilization’ i markedsføringen, forpakningen eller bruksanvisningen. Dette er misledende; sterilisering viser til tilfeller hvor man reduserer virusmengden med en faktor på en million eller mer – dette er ikke oppnåelig med slike produkter.
Resultater
LED-enhetene med UVC produserte betydelig mindre stråling enn UVC-lamper med lysstoffrør, og det bestrålte området var også mindre. Dermed ble inaktivering av mikrober mye mindre med LED. Lysstoffrør stråler 360 °, mens LED-lampene lyser bare fremover, med mindre de er utstyrt med en reflektor, som hjelper noe.
Flere av LED-lampene viste seg å enten være utstyrt med et plastdeksel som stanser UVC-stråling, eller å kun stråle med UVA. Dermed er de i praksis uegnede for desinfisering – enn hva det står på forpakningen.
Dette i motsetning til UVC-lampene med 254 nm:
Få informasjon om produktoppdateringer og nye artikler.
Åpningstider:
Man-fre 09:00 – 16:00
Telefon: 900 65 052
Epost: post@cuprio.no
Adresse:
Traaholtvegen 8, 3949 Porsgrunn